Ungefär var fjärde vuxen i Sverige har någon gång i livet psykiska besvär som är så allvarliga att de kräver professionell hjälp. Trots det så finns det fortfarande mycket tabu och stigma kring psykisk sjukdom.
På lördag, den 10 oktober klockan 13:00, kan alla som befinner sig i Stockholm springa ett lopp för att bidra till öppenhet kring psykisk sjukdom när Mental Health Run anordnas för första gången. Det började i maj som en idé från ST-läkaren Anna Malmqvist. Hon reagerade på människor med psykisk sjukdom utsätts för stigmatisering och diskriminering.
– Studier har visat att många inte vill arbeta tillsammans med, eller bo nära, personer med psykisk sjukdom och att vi behöver prata om detta. Dessutom är forskningen om psykisk ohälsa underfinansierat. Studier har visat att motion har positiv påverkan på psykisk ohälsa. Detta sammantaget, tillsammans med Annas löparintresse gjorde att Mental Health Run startades, säger Pär Höglund på Mental Health run.
Startavgiften är valbar, mellan 20 och 1000 kronor beroende på vad man kan bidra med. Pengarna går till Psykiatrifonden som är en ideell fond som arbetar med bekämpande av psykiska sjukdomar och utveckling av bättre undersöknings-, behandlings- och omvårdnadsmetoder inom psykiatrin. Loppet är 5 kilometer långt och går av stapel på Djurgården i Stockholm med start och mål vid Sjöhistoriska museet. I skrivande stund är det 930 personer föranmälda till loppet. Dessutom kommer det finnas möjlighet att anmäla sig på plats på lördag.
– Responsen har varit kraftfullt positiv och det kommer att vara ett återkommande evenemang, säger Pär Höglund.
Det finns också intresse från andra städer, exempelvis Karlstad och Göteborg för att lopp ska finnas även där. Projektgruppen Mental Health Run håller på att planera för hur expansionen ska gå till. Bakom loppet står SLUP - Sveriges Läkare under Utbildning i Psykiatri, SPF – Svenska Psykiatriska Föreningen, Suicidzero och Riksförbundet Hjärnkoll och i samarbete med Spårvägens FK
Populärt innehåll idag
- Björn Rudmans bästa tips för att hantera stress vid adhd
- Unika planer på ny mottagning för autism och självskadebeteende
- Så ges bättre stöd vid kognitiva svårigheter – 5 tips ur bok om PFA
- Stimmande – ett sätt att bearbeta känslor
- Så här funkar WISC-testet
- 10 saker varje barn med autism önskar att du visste
- Dopamin – nyckelspelaren i hjärnans belöningssystem