22-åriga Jimmy Holmström sammanfattar historien rätt bra genom att konstatera ”jag som aldrig skulle bli något har kommit jävligt långt”. I dag är han gift, har två barn, äger en bostadsrätt i Upplands Väsby och jobbar som produktionschef – vilket är en högoddsare med tanke på vad Jimmy Holmström ser i backspegeln.
– Problemen började i andra klass. Jag hade länge slagits hemma, men nu började jag slåss i skolan. Jag hade noll koncentrationsförmåga, var frustrerad och hade extrema raseriutbrott där jag välte bänkar och kastade runt stolar. Redan som nioåring blev jag för första gången inlåst på Danderyds akuta psykavdelning, berättar han.
Året därpå fick han diagnosen ADHD, vilket tyvärr inte bromsade den nedåtgående spiralen. Jimmy skolkade, blev en testkanin för allsköns psykologmetoder, bollades runt i slutenvård, dagvård samt fosterfamilj och hade förlorat allt förtroende för vuxenvärlden. Som 13-åring tog han sin första klunk alkohol.
– Jag började självmedicinera med alkohol, jag drack de flesta dagar i veckan och kom full till skolan – snart slutade lärarna ringa när jag inte dök upp på lektionerna. Som 14-åring blev jag alkoholförgiftad, och minns att jag hörde läkaren berätta för mina föräldrar att jag kanske inte skulle vakna mer. Jag försökte slå upp ögonen men det gick inte, där förstod jag att jag måste förändra mig, och att det var en fråga om liv eller död.
Vägen till ett ordnat liv
En nykter livsstil, att skriva musik, träning, kognitiv NPF-coachning och viljan att motbevisa andra var några av nycklarna till ett ordnat liv. Visserligen visar slutbetygen från nian endast två godkända ämnen, men Jimmy såg till att ordna en praktikplats där han i dag är produktionschef. År 2011 kände Jimmy att han ville betala tillbaka: han och två kompisar grundande Bokstavsbarn förening som inledningsvis arrangerade chattkvällar. På andra sidan skärmarna satt NPF-ungdomar från hela landet.
– De som skrev med oss hade inget förtroende för andra vuxna. Att vi på Bokstavsbarn också har diagnoser och levt stökigt, men mår bra nu ingav förtroende. Vissa kvällar pratade jag med tio, tolv ungdomar åt gången, minns Jimmy.
I dag har Bokstavsbarn förening expanderat till att anordna klätterkvällar varje tisdag, dra ihop aktiviteter under loven såsom helgläger med laserdome och utflykter till badhuset. De flesta deltagarna i föreningens aktiviteter är någonstans i 10-13 års ålder, vilket är en särskilt sårbar period enligt Jimmy Holmström.
– Där finns en chans att fånga upp ungdomarna innan det börjar gå åt skogen! Jag minns själv när jag var i den åldern, jag saknade någon form av kontakt med en förstående vuxen. Målet med föreningen är att vi möter barnen på deras fritid. De behöver stärkas innan omvärlden kan börja ställa krav, säger Jimmy.
Premiär för unik podd
Närmare 5000 personer följer föreningens uppdateringar på Facebook. På sidan återfinns många spontana beröm, exempelvis ”ni gör vår vardag lite bättre, det är värt hur mycket som helst, TACK för det!”, och ”fantastisk förening för barn i alla åldrar”. Det senaste initiativet från föreningen är Sveriges första podd om NPF.
– Häromveckan ringde jag Simon och kommenderade honom att köpa ljudinspelningsutrustning, inom ett dygn hade vi publicerat Bokstavsbarnspodden och planerat ytterligare tre avsnitt med tillhörande gäster. Detta samtidigt som jag arbetar heltid, är tvåbarnspappa, skriver en biografi och nu är på väg att föreläsa för blivande NPF-coacher. Jag borde börja delegera mera, säger han och skrattar.
Liknande innehåll
Populärt innehåll idag
- Mammor till tonåringar med autism vittnar om ständig kamp i vardagen: "Om jag inte orkar då finns det ingenting"
- Läs- och skrivkrisen i skolan slår hårt mot elever med autism
- Så här funkar WISC-testet
- Stimmande – ett sätt att bearbeta känslor
- Mentalisering – att se sig själv utifrån och andra inifrån
- Snart kommer ”krafttag” för bättre studiero i skolan
- Dopamin – nyckelspelaren i hjärnans belöningssystem