Nästa artikel

”Jag vill nå ut till föräldrar i samma situation, och visa att det går att få ett bra liv trots att det är oerhört kämpigt stundtals” säger AnnKatrin Noreliusson som driver Familjebalanspodden – en nystartad podcast om att leva med NPF.

– Jag har egentligen tre mål med podden. Öka kunskapen, skrota skammen och inge hopp.

AnnKatrin Noreliusson driver den nystartade Familjebalanspodden, en podcast om NPF. Hon och hennes man har två barn. En dotter som är 27 år och som har adhd, och en son som är 25 år, och som har adhd, Asperger, OCD och Tourette.

– Det har varit otroligt kämpigt under åren, säger hon.

Hon beskriver att hon drivits av kunskapstörst i alla år sedan 1997, då sonen Markus fick sin första diagnos.

 

Ärligt och öppenhjärtigt
AnnKatrin jobbade som tandtekniker i 38 år, men när labbet lades ner såg hon sin chans att välja en ny bana i livet. Och nu utbildar hon sig till kognitiv NPF-coach, föreläser och driver podcasten där hon öppenhjärtigt delar med sig av sina erfarenheter av livet som mamma till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

– Vi har valt att vara ärliga. Det är lika bra att säga hur det har varit. För att folk ska förstå måste de ha historien bakom, säger hon.

 

Olika teman i varje avsnitt
I podden, där också mannen och de två barnen medverkar, tar hon upp olika situationer i livet. De första fyra avsnitten rör utredning, julen, körkort och sysselsättning. I avsnittet om julen diskuterar hon och maken Anders hur den älskade och hatade julen såg ut när barnen var små. Varför blev det inte sådär mysigt som de planerat? Varför slog sonens ångest till med sådan kraft vid julklappsutdelningen?

– I nästa avsnitt diskuterar jag och Anders hur det kommer sig att vi kunnat hålla ihop i 31 år, när vi haft det som vi haft det, säger hon.

Under åren har barnen i familjen mått väldigt dåligt, framförallt Markus.

– Vi har haft dagar när jag trott att vi inte kommer att överleva detta. Det har påverkat hela familjen när han varit så utmattad av sina funktionsnedsättningar, framförallt tvånget, och sin ångest att han inte klarat av att gå upp ur sängen. Det är otroligt jobbigt att vara förälder, och då har ändå Markus haft det värre, säger hon.

 

Viktigt med igenkänning
Känslan hon upplevt om att vara ensammast i världen, är den som gör att hon vill nå ut till andra familjer med sin historia och sina erfarenheter.

– Det är så viktigt att kunna spegla sig i andra, jag vet det. Vi kände också att vi var världens sämsta föräldrar som inte ens kan sköta sina barn. När man skaffar barn tänker man inte att det ska vara så svårt.

Men att det trots allt kommer andra dagar är något hon verkligen vill belysa.

– Vi har varit i det nattsvarta, i en vardagssituation som känns helt övermäktig. Så är det tyvärr för många föräldrar. Och det är dem jag vill nå ut till så att de kan få känna att ’klarade de det, så gör vi det också!’

Du hittar Familjebalanspodden här

Podden går också att lyssna på via Acast.

Annons