Vill du får en enklare vardag och tid över till annat? Då kan ett första steg vara att delta i utmaningen "Ordning hemma på 30 dagar". Fem procent av deltagarnas bidrag går till Riksförbundet Attention, en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Att hålla föreläsningar för olika företag och grupper hör till vanligheterna för Brita Hahne, som driver företaget Smpl – Organiserad enkelhet. Den kulna oktoberkväll Special Nest träffar henne är inget undantag. Några timmar senare ska hon prata inför lokalföreningen Attention Stockholms medlemmar.
Organisation har gått som en röd tråd genom Britas yrkesliv. Hon är från början utbildad kock, men även då hon jobbade inom Axfood var det med organisatoriska områden. Efter många år på företaget tröttnade hon och ville göra en förändring. Av en tillfällighet fick hon möjlighet att träffa en arbetslivscoach.
– Där fick jag frågor om vid vilka tillfällen jag försvinner i tid, som när du tror att du har suttit med något i 20 minuter fast du har suttit i tre timmar. Jag började reflektera över det och upptäckte hur jag verkligen älskade att planera och organisera olika utrymmen. Men det trodde jag inte att man kunde arbeta med.
Organiserar det praktiska
Brita började surfa på nätet och upptäckte att hon hade fel. Tvärtom var just det området väldigt stort – i USA. För att kolla av hur intresset såg ut i Sverige började hon med att blogga. Hon fick ett positivt gensvar och efter några månader sade hon upp sig från sitt arbete på Axfood.
– En del av mina vänner tyckte nog att jag var knäpp och undrade hur jag kunde göra så. “Du har ju ett bra jobb? Du har ju en bra fast inkomst?”.
Men i det läget kunde ingenting stoppa Brita. Hon var redo för förändring och nu drygt fyra år senare har hon inte ångrat sitt val.
Hur kommer det sig att Attention tar in dig som föreläsare? Brukar du samarbeta med dem?
– Nej, det är första gången jag ska föreläsa för Attentions medlemmar men några personer som är aktiva inom föreningen följer min blogg och där fick vi kontakt. De tror att min kunskap skulle vara bra för många medlemmar, och efterfrågade därför en föreläsning. Den är ett bidrag från mig som jag gör gratis, säger Brita, och fortsätter:
– Det känns väldigt roligt att få hjälpa Attentions målgrupp, men jag är inte är någon expert inom npf och behöver lära mig mer kring hur funktionsnedsättningar kan påverka vardagslivet konkret. Föreläsningen jag i dag kommer att genomföra är uppdelad i att beskriva områden i hemmet och vad man kan tänka på när man ska organisera där.
Hur kan de gå till när man kontaktar dig för ett privat uppdrag?
– Ofta kan det vara att något nytt har hänt i personens liv som gör att de kontaktar mig, man kanske har flyttat, fått barn, ska flytta ihop eller om någon har gått bort. Men det har faktiskt hänt att en person som hade varit deprimerad kontaktade mig för att få hjälp att organisera sitt praktiska liv igen, säger Brita, och fortsätter:
– Men jag har inte tillräckligt med kunskap för att hjälpa en person med tvångsmässigt samlande, en så kallad hoarder. Då behövs en mer riktad terapeutisk hjälp och inte bara hjälp med att organisera sig.
“Vardagen ska kännas enkel”
Att ta hjälp av Brita Hahne handlar inte om att få kliniskt rent i sitt hem, utan att själv kunna skapa en miljö man trivs i.
– Om man känner att man hela tiden blir irriterad för att man inte hittar saker och frustrerad över att det är stökigt är det något som inte är bra – och man kan göra något åt det. Sen finns det de som har det rörigt men trivs i sin röra, och då är det ju inget problem. Alla behöver inte ha likadana hem. Mitt mål är att vardagen ska kännas enkel.
Om man inte har varit särskild organiserad tidigare men vill börja förbättra sitt liv med mer ordning hemma, var ska man då börja?
– Först måste man fråga sig själv – vill jag förändra detta? Sen börjar man i små steg. Vad måste jag förändra? Börja där den största frustrationen finns. Om det är att få upp saker från golvet måste man börja med att fundera över var varje sak hör hemma. Det första är då är att leta ett hem åt alla sakerna.
Planering dag för dag
Hur man ska bära sig åt för att få mer ordning hemma beror förstås också på vilket mål man har. Brita Hahne poängterar att målet inte får vara alldeles för stort och onåbart.
– Ta det steg för steg och belöna gärna dig själv på vägen. Man kan inte fixa ordning på en helg för det handlar ofta om att ändra beteenden och lägga tid på det. Vi skyller ofta på att vi inte har tid, men vi har faktiskt tid på riktigt, säger Brita Hahne och tillägger att det finns statistik som visar att vi använder mobiltelefonen 153 gånger per dag.
Vad ska man göra för att skapa rutiner för bra ordning?
– Det behöver man planera för varje dag, lägga det till sin dagsplanering, vad händer i dag och vad händer i morgon? Då kommer också förberedelserna inför nästa moment där man ska lägga till rutiner och tid för att plocka undan efter dagen. Prioritera de områden du främst är i, och håll undan där.
Vilka är vinsterna med att ha ordning?
– Genom att ha koll på sina saker kan man få ut mer av hjärnan, då behöver man inte fundera över prylarna utan kan tänka på annat. Det är samma sak som att skriva en “to do”-lista, då kan dessa saker lämna hjärnan ett tag och man får plats för andra tankar.
På webbsidan Smpl – Organiserad enkelhet kan man ta del av statistik som Brita Hahne har sammanställt om vad som skapar oordning i hemmet och vad som händer om man inte planerar för ordning:
9 av 10 har onödigt mycket kläder.
Antalet förråd har mer än fördubblats på 10 år i Sverige.
Svenskar bråkar-och slösar-mest i Norden av oordning hemma.
Populärt innehåll idag
- Spel byggt på hjärnforskning får barn att prestera bättre i skolan
- Psykologernas 10 tips för bättre relationer i skolan
- Björn Rudmans bästa tips för att hantera stress vid adhd
- Stimmande – ett sätt att bearbeta känslor
- ”Jag har haft en jävla vilja”
- Dopamin – nyckelspelaren i hjärnans belöningssystem
- Lista: 10 npf-vänliga julklappstips