Jenny är 11 år när hennes pappa får ett nytt jobb. Familjen flyttar från en liten vintrig småstad till den somriga storstaden San Francisco. Nytt hus, ny skola och en ny värld av utmaningar och intryck möter Jenny.
I Filmen Insidan ut får vi följa Glädje, Vemod, Rädsla, Ilska och Avsky – känslorna inne i Jennys hjärna. De arbetar i Huvudkontoret och samsas om att styra Jenny.
Regissören Pete Docter fick inspirationen till filmen när han för fem år sedan såg sin tolvåriga dotter genomgå snabba beteendeförändringar och känslomässiga berg- och dalbanor.
Perspektivet i filmen växlar mellan Jennys inre och yttre värld, och hennes utmaningar i en ny livssituation samtidigt som hon påbörjar resan från barndom till vuxenliv.
– Insidan ut förmedlar två jätteviktiga saker, nämligen att vi måste hjälpa barn att identifiera sina känslor och att bli bekväma med sina och andras negativa känslor, för de är helt okej. Många studier visar att detta förhållningssätt kan förebygga andra negativa känslor, som till exempel depressioner. Och i slutändan är allt detta nödvändigt för att vi ska se oss själva som hela människor, säger den amerikanska barnpsykiatern Karen Mu till tidningen Modern Psykologi.
Insidan ut hade biopremiär den 28 augusti och visas på Sveriges biografer nu.
Filmens åldersgräns är 7 år.
Speltid: 1 timme och 42 minuter.
Liknande innehåll
Populärt innehåll idag
- Psykologernas 10 tips för bättre relationer i skolan
- Björn Rudmans bästa tips för att hantera stress vid adhd
- Så här funkar WISC-testet
- Så ges bättre stöd vid kognitiva svårigheter – 5 tips ur bok om PFA
- Stimmande – ett sätt att bearbeta känslor
- Biologisk klocka även för män
- Lästips om stress vid npf: Hushåll med energin!