Nästa artikel

Louise Orlenius tycker om att laga mat. Tidigare fick hon mest agera assistent i sitt eget kök, men numera är det hon som håller i taktpinnen. Kokboksappen Matglad har skapat trygghet vid spisens alla moment, och om något annat får tankarna att flyga iväg hjälper appen Louise att komma tillbaka till matlagningen.

Louise Orlenius är lite avvaktande när hon öppnar dörren. Det är några minuter för tidigt. Först när jag har tagit av mig ytterkläderna, och hunnit hälsa på den lilla svartvita dvärghamstern Dora, ringer Louise alarm. Det som hon hade satt på för att påminnas om vårt möte. Louise har autism. Hon bor själv i sin ljusa ombonade tvårumslägenhet, men har behov av visst stöd i sin vardag. Idag är det kostpedagog Birgitta Toll som ska bistå vid matlagningen. Och just ”bistå” är ett viktigt ord, för numera är det Louise som axlar huvudansvaret vid grytorna. Så har det inte alltid varit.

– Jag har alltid tyckt om att laga mat. Men nu är det mycket lättare, och då blir det mycket roligare. Innan gjorde jag mest det som personalen sa åt mig att göra. Nu, med Matglad, är det jag som säger åt dom, skrattar Louise och pekar på en surfplatta.

 

Hjälp med automatisering
Kokboksappen Matglad underlättar matlagningen för alla människor som av olika skäl har svårt för att använda en traditionell kokbok. För många passar det bättre med pekfunktioner på surfplattor och smartphones.

– Pappersrecepten är så långa. Massor med punkter på listorna, det blev krångligt. Jag tappade bort mig, säger Louise och Birgitta nickar. Hon upptäckte i sitt arbete att det saknades bra material för att guida människor med funktionsnedsättning, och är en av initiativtagarna till Matglad.

– Många människor med autism har svårigheter med att automatisera. De måste hela tiden ledas vidare i en process. Matglad har ett inbyggt driv framåt, och det är en viktig nyckel för låsa upp motståndet mot att laga mat, säger Birgitta.

 

Bockar av efter hand
Louise klickar igång det recept hon har valt ut. Fläskkotletter med klassisk brunsås. Hon har redan klarat av det första momentet som appen bett henne om; kollat vilka ingredienser som redan fanns hemma, och vilka som behövde inhandlas. Nu plockar hon metodiskt ut matvarorna från kylskåp och skafferi, och därefter tar hon fram alla redskap som behövs. Stekpanna, kastruller, visp, kryddmått… En efter en bockas de av i appen, tills allt är framme. Då är det väl bara att börja…

– Nej, just det, tvätta händerna, utropar Louise. Det är viktigt!

Det går inte att klicka sig vidare förrän även handtvätten är avbockad. Enligt appens grundrecept ska det sedan kokas potatis. Men Louise har bytt ut potatisen mot matvete, och nu blir det lite knepigt. I tillagningsinstruktionerna på matvetepaketet står det ”krydda efter smak” och ”lagom mjuka”.

– Vems smak? Vadå lagom?

Hon suckar lite, men kommer – efter lite tips från Birgitta – snart vidare.

– Det är lite svårare när man byter ut det som står i Matglad, konstaterar Louise. Men matvete är bättre att frysa in. Jag lagar alltid fyra portioner när jag lagar mat, vill ha med matlådor till jobbet.

 

Kallar på uppmärksamheten
Louise har sin dagliga verksamhet i ett stall. Hon älskar djur, och berättar med stor inlevelse om hästarna, den svarta labradoren som också finns i stallet och om sin kärlek till hamstern Dora. Hon sätter sig framför hamsterburen, och skrattar åt den lilla nyfikna nosen som sniffar genom gallret.

– Hon är 8 månader. Sibirisk dvärghamster. Det är ovanligt att dom är så här pandafärgade. Dora är min femte hamster, och …

Hon blir abrupt avbruten av den inbyggda timern i Matglad. Ett skrällande ljud och röda cirklar fyller skärmen för att signalera att det är dags för nästa steg i matlagningen. Louise skyndar sig tillbaka till spisen, och fiskar skrattande upp en liten kartongflik från gräddpaketet som hamnat i såsen. Ingen frustration, ingen stress. Louise vet att sådant som blir lite fel lätt kan rättas till.

– Självkänslan och självförtroendet växer i takt med att personerna klarar av att tillreda sina måltider själv, menar Birgitta.

 

Tysk drömgäst
Jag frågar Louise om hon har någon drömgäst som hon skulle vilja bjuda på middag, och svaret kommer blixtsnabbt:

– Nina Hagen! Hon är både min idol och min förebild. Då skulle jag laga apelsin - och rosmarinlax. Eller tacofisk. Det är gott.

Louise skyndar iväg för att sätta på en skiva, och lägenheten fylls av tonerna av Ave Maria på tyska. Louise viftar med stekspaden och gungar lite i takt med Nina Hagens starka röst medan kotletterna fräser färdigt i pannan.

När allt är klart önskar skärmen smaklig måltid och belönar med tummen upp. Louise fördelar maten noga. Fyra portioner. Dagens lunch läggs på en porslinstallrik med vacker rosa dekor, och resten blir tre lyxiga matlådor. Kotletternas gyllenbruna stekyta anas under ett frestande täcke av sås, broccolin lyser grön och Louise är nöjd. Det var första gången hon testade det här, ganska avancerade, receptet. Ovana matlagare kan med fördel börja lite försiktigare.

– Matglad har bra recept som heter ”Busenkelt”, det bara att leta i receptväljaren, tipsar Louise innan hon slår sig ner vid köksbordet, bredvid Doras bur, för att avnjuta sin måltid.

Kokboksappen Matglad

  • Matglad har tagits fram av Hushållningssällskapet i samarbete med föreningar och brukare och med stöd av Allmänna Arvsfonden.
  • Appen är gratis att ladda hem och använda.
  • Matglad vann Sveapriset, den bästa innovationsidén inom eHälsa, 2015.
  • Matglad-appen kräver att användaren kan läsa enkel svenska, men en version som ska kunna användas även av icke-läskunniga är under utveckling.   
Kategorier: 
Hjälpmedel
Annons