I ett nyfött barns hjärna finns fler kopplingar än hos en vuxen person. Efter hand försvinner många av kopplingarna, eller synapserna, vilket gör att kommunikationen i hjärnan går smidigare. Denna process är helt normal och kallas pruning.
I en studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature har forskare hittat ett samband mellan pruning och förekomsten av schizofreni.
Efter att ha undersökt data från över 60 000 människor upptäcktes en gen som var vanligare bland dem med schizofreni. När man tittade på vilken roll genen spelade hos möss, såg man att de individer som hade genen också hade en mer genomgripande pruning-process. Det innebär att alltför många synapser försvann i takt med att musens hjärna mognade.
Den nya kunskapen kan enligt Läkartidningen komma att användas för att identifiera vilka som ligger i riskzonen för att utveckla schizofreni. En annnan möjlig följd är att öka förståelsen för autism. Där ser nämligen pruning-processen också annorlunda ut än normalt, men åt andra hållet. Bland personer med autism blir ovanligt många av kopplingar mellan hjärncellerna kvar.
Liknande innehåll
Populärt innehåll idag
- Kärlek på samma frekvens – därför väljer autister ofta varandra
- Adhd och överrörlighet – slump eller samband?
- Sommarläsning del 3: Underkänslig för sinnesintryck
- Vanliga relationsproblem vid autism – och hur ni löser dem
- Hon löste gåtan "Sveriges farligaste kvinna"
- Tidigare stöd för barn med autism – nytt arbetssätt ger goda resultat i Angered: "Minskar glappet mellan olika instanser"
- Så här funkar WISC-testet