Nästa artikel

Hög konsumtion av socker och fett bland mödrar under graviditeten kan vara kopplat till adhd hos barnet, visar ny forskning från Kings College i London och universitet i Bristol.

Forskarna studerade två grupper av barn: 83 barn som har haft respektive 81 barn som inte har haft uppförande- och beteendeproblem tidigt i livet. De analyserade sedan hur kosthållningen under graviditeten påverkade förändringar i (eller så kallad metylering av) genen IGF2, som är involverad i utvecklingen av vissa delar av hjärnan länkade till diagnosen adhd.

Resultaten visar att sämre kost under graviditeten – bland annat bestående av mycket socker och processad mat – är kopplat till en högre grad av metylering av genen IGF2 hos barnen med tidiga beteendeproblem, jämfört med hos barnen utan sådana problem.

Det finns också, enligt forskarna, ett samband mellan högre grad av metylering av IFG2 och symptom på adhd mellan 7-13 års ålder – dock enbart för de barn som har haft uppförandeproblem tidigt i livet.

Kategorier: 
Forskning
Annons