Forskare ser allt fler samband mellan kreativitet och npf-diagnoser. Parallellt ser man att kraven från samhället på struktur, organisering och projektledningsförmåga ökar. Det här gör att personer som inte passar in i de förväntningarna riskerar att sållas bort vid rekryteringar, menar Simon Kyaga. Han är överläkare i psykiatri och forskare på Karolinska Institutet och var också huvudtalare under Riksförbundet Attentions seminarium om kreativitet och psykisk ohälsa i slutet av november.
– Enligt mitt sätt att se lyser det en varningslampa för dessa selektiva urvalssystem, vi har behov av variation och måste därmed kunna fånga upp olika slags kompetenser, sade Simon Kyaga.
Han fick medhåll av Marit Grönberg Eskel, handläggare på Sverige kommuner och landsting, SKL.
– Det ställs allt högre krav på funktionalitet och psykosocial kompetens i dagens samhälle. Samtidigt ser vi att vägen framåt handlar om individuella lösningar och smart matchning, där det som kan ses som en svaghet i stället blir en fördel, sade hon under en paneldebatt om begreppen kring psykisk ohälsa, skriver NSPH.
Populärt innehåll idag
- Björn Rudmans bästa tips för att hantera stress vid adhd
- Unika planer på ny mottagning för autism och självskadebeteende
- Så ges bättre stöd vid kognitiva svårigheter – 5 tips ur bok om PFA
- Stimmande – ett sätt att bearbeta känslor
- Biologisk klocka även för män
- Nya tyngdtäcken ska bekämpa sömnsvårigheter
- Transition – för att förebygga utanförskap