Sömnhygien är intressant. Inte minst som ord betraktat. Att hålla insomnandet rent, och inte smutsa ner det med allt som kan förstöra. Det låter sunt och självklart. I praktiken blir det genast svårare. Som mamma till en tonårsdotter med adhd blir det lätt mycket tjatande på kvällarna. Stäng av datorn, sluta snapchatta, släck lampan… Och inget kaffe eller svart te i kvällskoppen.
Det där sista har min koffeinälskande dotter börjat ifrågasätta. ”Kolla här mamma, precis så här känner jag också”, sa hon en kväll, och började rabbla upp väl valda citat från diverse adhd-forum på nätet:
”En kopp strax innan läggdags hjälper mig att slappna av och somna lättare… ” ”Jag har självmedicinerat med koffein i flera år för att hjärnan ska varva ner och jag ska kunna hålla en tanke i huvudet... ” ”Jag har alltid blivit lugn av kaffe. Blir mer fokuserad… ” Jag dricker också gärna kaffe innan jag ska sova, det gör att jag somnar lättare.”
Jag är kemist och satte mig genast för att googla, fast besluten att försöka ta reda på sanningen. Bara för att, ett antal timmar senare, konstatera att det inte verkar finnas någon. Eller snarare; det finns lika många sanningar som det finns kaffedrickare.
En sak kan vi dock slå fast. Det finns många enskilda utsagor från personer med adhd om att kaffe hjälper dem att lugna ner sig, behålla fokus och – alltså – till och med att somna lättare. Det finns dock magert stöd i forskningen. För att inte säga obefintligt.
Men låt oss för en stund strunta i att det inte finns några bevis i praktiken, och i stället ägna oss åt teoretiska resonemang. För det finns en självklar förklaring till varför koffein faktiskt skulle kunna fungera bra för en komplex adhd-hjärna. Koffein är tekniskt sett en drog som stimulerar centrala nervsystemet, och sparkar igång produktionen av dopamin. Känns det igen? Det är samma verkningsmekanism som våra centralstimulerande adhd-läkemedel tros ha.
Det har länge funnits en trend, framför allt bland en del föräldrar i USA, att ge sina barn kaffe i stället för centralstimulerande adhd-läkemedel. Både för att uppnå bättre koncentration, ökad inlärningsförmåga och för avslappning. ”Go natural, so to speak”. Hur man nu kan anse att koffein är så mycket mer naturligt bara för att ämnet serveras ur en kopp i stället för i en kontrollerad läkemedelsberedning, men det är en helt annan historia. Dessa koffeinförespråkare fick faktiskt vatten på sin (kaffe)kvarn för några år sedan, då en studie visade förbättrade testresultat gällande inlärningsförmåga med hjälp av koffein. Visserligen gällde det råttor med adhd, men i alla fall.
Men tillbaks till sovrummet. Jag är en stark förespråkare av vetenskaplig evidens. Samtidigt har mina år som adhd-morsa lärt mig ödmjukhet inför individers olikheter, och respekt för den egna viljan. Om min dotter tycker att hon sover bra efter en kopp kaffe så gör hon nog det. Det gäller att välja sina strider, och inget smutsar ner insomnandet mer än ett tjafsigt kvällsbråk.
God natt!
Liknande innehåll
Populärt innehåll idag
- Mammor till tonåringar med autism vittnar om ständig kamp i vardagen: "Om jag inte orkar då finns det ingenting"
- Så här funkar WISC-testet
- Dopamin – nyckelspelaren i hjärnans belöningssystem
- Så fungerar adhd-medicin
- Läs- och skrivkrisen i skolan slår hårt mot elever med autism
- Lista: 10 npf-vänliga julklappstips
- Stimmande – ett sätt att bearbeta känslor