Metoden går ut på att hålla patienter med depression vakna varannan natt i en vecka. Vaknätterna skedde i samband med att patienterna också fick sömnråd och ljusterapi. Forskare från Köpenhamns universitet och regionhuvudstadens psykiatri har testat metoden på 30 patienter med depression, alla hade varit deprimerade i mer än två år och antidepressiva medel har tidigare inte hjälpt. Över 60 procent av de som deltog i studien blev friska från sin sjukdom och var det fortfarande ett halvår senare.
– Det här kan leda till fler studier och det behövs säger Åsa Westrin, som är docent vid Lunds universitet och specialistläkare i psykiatri, till Sveriges Radio. Sömnrytmen är ofta störd när man har en psykisk sjukdom så man behöver kanske hjälp med att rucka på den här sömnrytmen. Det skulle kunna vara en anledning till att den här metoden nu visar sig ha effekt.
Studien undersökte också hur fysisk aktivitet påverkade depressivitet. En jämförelsegrupp fick istället för vaknätter testa ökad fysisk aktivitet. Men att hålla sig vaken varannan natt i en vecka gav betydligt bättre resultat.
Populärt innehåll idag
- Rustar unga vuxna med npf för arbetslivet: ”Ganska hoppfull på sikt”
- Idol-finalisten Margaux Flavet hyllas för sin öppenhet om autism
- Hon slutade med adhd-medicin: ”Jag har fått bråka med psykiatrin”
- Här ges distansundervisning som särskilt stöd: ”Måste ha rimliga förväntningar och inte tro att detta kommer att lösa allt”
- Läs- och skrivkrisen i skolan slår hårt mot elever med autism
- Pandas – en autoimmun sjukdom med neuropsykiatriska symtom
- Så här funkar WISC-testet