Planera sommaren!
Jessica Stigsdotter Axberg har gjort en aktivitetsplanering där man skriver ner vad man vill göra under sommarledigheten och en veckoplanering som fungerar som en familjeplanering dag för dag. Hon tipsar om att tidsbestämma allt i veckoplaneringen: vad gör vi på förmiddagen, eftermiddagen och kvällen?
Fyll först i aktivitetsplaneringen och lägg sedan in aktiviteterna i veckoplaneringen. När man fyller i schemat är det förstås bra att välja aktiviteter som passar familjens intressen.
På Jessicas blogg hittar du scheman att använda: "Sommarplanering – ingen panik"
För en del är ett helt tomt schema och inga tider att passa synonymt med njutning. Man längtar efter semesterns långsamma tillvaro där man mer eller mindre "tar dagen som den kommer". Det kan upplevas som en skön kontrast och vila i jämförelse med det vanligtvis minutiöst planerade vardagslivet. Men så är det inte för alla. Att fritt sväva runt i tillvaron utan någon som helst struktur kan vara en svår utmaning som riskerar att leda till stress och oro.
– Man kanske har svårt att styra och sätta upp mål för enkla saker som måltider och andra vardagliga rutiner. När man jobbar och går i skolan finns de rutinerna automatiskt och det kan vara jättejobbigt när de försvinner. Det finns de som inte ens orkar ha en tom helg för att man bryter för mycket rutiner, säger Jessica Stigsdotter Axberg, föreläsare, formgivare och författare.
För nio år sedan diagnostiserades Jessicas son Victor med adhd och asperger. Hon började blogga om deras strategier i vardagen och så småningom även föreläsa om hur de gör för att få vardagen att fungera. Det ökade intresset för bloggen och föreläsningarna ledde till att hon grundade företaget Mrs Hyper som hjälper och stöttar personer med npf. Hon bjuder ofta på tips och råd som har fungerat för hennes egen familj. Ett sådan är att planera sommarlovet.
– För mig innebär det onödig stress och oro att förändra rutinerna. Att ha scheman även för den lediga tiden kan vara ett sätt att behålla rutiner, men med andra aktiviteter som man mår bra av och gillar att göra. I stället för att sitta på jobbet och i skolan gör man något annat den tiden fram till lunch och på eftermiddagen kanske man går till poolen.
Familjens behov styr
För fyra år sedan gav Jessica Stigsdotter Axberg ut den första av de tre barnböcker som utgör Jippieserien: ”Jippie! Jag har ADHD”, ”Jag vill inte vänta” och ”Jag har Tourette. Rätt Rätt. Och lite ADHD.” Första boken handlar om sonen Victor och den andra om lillasyster Linnéa. Olikheterna mellan Jesssicas barn påverkar förstås också hur familjens ledigheter ser ut.
– Victor kan gå med på att åka och bada om han vet att han får spela datorspel på eftermiddagen. Linnéa vill planera och veta hur dagen ser ut så att hon vet om hon ska boka upp en kompis eller något annat. Hon behöver veta för att hon vill ha aktiviteter, och Victor behöver veta för att han vill vila vid datorn. Båda vill veta hur planen ser ut, men av olika skäl.
När man gör sin sommarplanering är det viktigt att anpassa efter de olika behov som finns i familjen så att alla mår bra av den. I Jessicas familj är de morgonpigga och försöker lägga aktiviteter på förmiddagen när energin är på topp. I andra familjer kanske det passar bättre att ägna sig åt aktiviteter efter lunch.
– För oss är det viktigt att veta vad vi ska göra, för då får vi det stressfritt. Sen har vi också dagar då vi inte gör någonting, eller man gör vad man vill, men då vet vi det, att det är en sådan dag. Men det är en planerad spontan dag, säger Jessica, och fortsätter:
– När man är ledig kan det vara jobbigt att behöva hitta på vad man ska göra varje dag. Då är det så skönt att ha planeringen att luta sig mot. Det gäller att ha det enkelt och uppstyrt så att man inte behöver fundera, eftersom det kan skapa stress och orosmoment.
Planera en vecka i taget
När Jessicas son var liten var de tvungna att planera och hitta på nya saker att göra hela tiden eftersom han var så aktiv. Till slut var det svårt att komma på fler idéer.
– Det här är ett sätt att hjälpa folk att komma på saker att göra när man känner att man inte orkar mer och fantasin tar slut. Då kan man ha stor hjälp av ett schema som styr lite.
I Jessicas familj brukar de sätta sig ner tillsammans varje söndag och planera en vecka framåt i taget. Om något inträffar som gör att planeringen inte passar en dag kan man förstås bara välja en annan aktivitet eller inte göra något särskilt och sedan gå vidare enligt schema nästa dag.
– Det handlar inte om att få en guldstjärna av någon, utan att undvika att vi får panik, känner oss uttråkade och undrar varför ingenting händer bara för att vi är dåliga på att planera. Det är ett sätt att hjälpa oss själva att fundera ut vad vi vill göra och tycker är kul.
Många som lider av att ledigheterna med familjen präglas av orosmoment, tjafs, stress och en otillfredsställande känsla av att dagarna bara går blir förvånade över hur mycket en bra planering faktiskt hjälper, menar Jessica Stigsdotter Axberg.
– Alla som har behovet borde testa det här, det är nog svårt att förstå hur mycket en så här enkel sak kan underlätta innan man har provat.
Liknande innehåll
Populärt innehåll idag
- Björn Rudmans bästa tips för att hantera stress vid adhd
- Unika planer på ny mottagning för autism och självskadebeteende
- Så ges bättre stöd vid kognitiva svårigheter – 5 tips ur bok om PFA
- Stimmande – ett sätt att bearbeta känslor
- Så här funkar WISC-testet
- 10 saker varje barn med autism önskar att du visste
- Idésprutor med hyperfokus – här är 5 styrkor vid adhd