Nästa artikel

  • "Det är möjligt och till och med troligt att det nästa år trappas upp och kommer till fler städer, men vi måste utvärdera det här kalaset först", säger Johan Wendt på Barnens kalas.

Den 12 november arrangeras ett npf-vänligt barnkalas på Kungliga Operan i Stockholm. Bakom evenemanget, som har plats för 200 barn, står den ideella föreningen Barnens kalas. Special Nest intervjuar grundaren Johan Wendt.

– Om en random unge som inte har några direkta utmaningar fyller år, så är kalaset utformat efter deras intressen och behov. Men detta är ett kalas för alla barn med npf. De blir inte inbjudna, utan de kommer till sitt kalas.

Johan Wendt grundade i våras föreningen Barnens kalas. Idén kom av att han själv är npf-förälder och har engagerat sig i sitt eget barns utveckling.

– Det är många tankar som kommer när man blir npf-förälder. Kommer mitt barn bli lyckligt? Få vänner? Blir bjuden på alla kalas?

Johan Wendt började, på samma sätt som de allra flesta som blir npf-föräldrar, att söka efter information.

– Jag har sett så många artiklar om föräldrar som har berättat att alla barnen i klassen blir bjudna på kalas utom deras barn. Och föräldrar som ställer till kalas för sina barn, men så kommer ingen. Dessutom finns många föräldrar till npf-barn som väljer att aldrig gå på kalas. För kalasen är inte anpassade utifrån de här barnens behov. Och det är inte okej. Alla barn ska få gå på kalas!

Johan Wendt har de senaste tio åren startat verksamheter för barn i Sverige. Bland annat en ideell läxhjälpsverksamhet som vuxit stadigt.

– Jag kan detta med att driva projekt, jag vet var jag ska hitta pengar och samarbeten. Så när idén kom till mig: ‘jag måste göra ett kalas för barn med npf’, så började jag dra i trådar.

Han ringde runt till massor av olika lokaler för att höra om de kunde tänkas ställa upp.

– De flesta svarade nej, men när jag ringde Kungliga Operan i Stockholm var de jättepå och sa att ‘det är precis sådant här vi vill göra’.

 

"Ska bli festligt för alla"
Söndagen den 12 november arrangeras kalaset och 200 barn är välkomna.

– Först hade jag en tanke att det ska vara 500 barn, men jag var tvungen att anpassa det till lokalen. Det som är så viktigt nu är inte bara att det hålls ett kalas, utan att alla kan gå därifrån och känna att det var en lyckad upplevelse. Så nu har vi reviderat ner det till totalt 200 barn vid två olika tillfällen på dagen.

Lokalen klarar 100 barn åt gången utan att det blir för stökigt, och alla barn får ta med sig en vuxen. Cirka 30 volontärer, bland annat Johan Wendt själv, kommer att hjälpa till på kalaset. Det kommer att framgå vilka som är volontärer, troligtvis i form av en stor pin på bröstet eller att de bär en keps. 

– Vi är alla kollade ur belastningsregistret och har på ett eller annat sätt erfarenhet av barn med npf, säger han.

En av dem som engagerat sig i planeringen av Barnens kalas är Johanna Ellström. Hon har med sin kompetens inom autism, TBA och samspels- och kommunikationsträning hjälpt Johan Wendt med vilka anpassningar som kan behöva göras för att kalaset ska bli festligt för alla.

– Jag kan bara utgå från mitt barn och hennes behov, så Johanna har hjälpt mig med vad jag ska tänka på rent generellt, säger han.

 

Ett lugnt rum
Att kalaset är npf-vänligt innebär bland annat att det kommer skickas ut ett informationsblad om kalaset i god tid innan. Även bilder och film skickas ut i förväg så att barnen vet vilka personer de kommer att få möta och hur lokalen ser ut. Väl på plats kommer det att finnas bildstöd som förklarar hur saker fungerar och möjlighet att gå undan om intrycken blir överväldigande. Ljudvolymen ska hållas relativt låg och det förekommer inga starka lukter eller blinkande ljus.

– Vi ska ha ett rum där det bara är chill. Där kommer det finnas ipad, lite kritor och papper och där ska det vara så tyst som möjligt så att barnen bara får landa, för det kan bli lite för mycket ibland. Det kommer att finnas hörselskydd som alla får låna och vi kommer ha stationer där det tydligt framgår vad som förväntas, säger Johan Wendt.

Flera aktiviteter kommer att hållas, däribland fiskdamm, ansiktsmålning, ballongkonstnärer, clowner, en rit- och pysselhörna samt en station som Kungliga Operan står för – exempelvis kostymprovning. Stationerna kommer att vara avgränsade med skärmar, dels för att dämpa volymen, dels för att detta skapar tydlighet och förutsägbarhet vid aktiviteterna.

 

Kan arrangeras i fler städer
Ungefärlig målgrupp för kalaset är barn i åldrarna 3–12 år, men det finns ingen tydlig gräns för vilka barn som får komma.

– Det är så individuellt vad man behöver och hur man är. Det är upp till föräldrarna och barnen. Människor är så olika, speciellt i npf-världen, och det handlar inte om vilket år de är födda, säger Johan Wendt.

Flera företag och bokförlag har bidragit med leksaker och böcker till fiskdammen och kalaspresenterna.

– Självklart ska alla barn få en present, det är ju deras kalas!

I dagsläget lägger Johan Wendts allt fokus på kalaset på operan. Men det kan bli fler liknande evenemang om det kommande kalaset blir lyckat.

– Det är möjligt och till och med troligt att det nästa år trappas upp och kommer till fler städer, men vi måste utvärdera det här kalaset först.

  • Barnens kalas anordnas på Kungliga Operan i Stockholm söndagen den 12 november. Det kommer att vara två kalas med plats för 100 barn på varje.
  • Klockan 11:00-12:30 är det dags för första omgången. Dit finns biljetter fortfarande kvar. Klockan 13:00-14:30 är tiden för kalasomgång två.
  • Kalaset är gratis för alla barn.
  • Barnens kalas är npf-vänligt. Det innebär att det är anpassat för barn som på ett eller annat sätt tycker det är svårt att vistas i röriga, ostrukturerade eller otydliga miljöer med mycket intryck.
  • Det kommer att finnas glutenfria, laktosfria och sockerfria alternativ på fikabordet.

Läs mer och gör anmälan: www.barnenskalas.se

Kategorier: 
Aktiviteter
Annons