Vid bryggan vid den lilla badplatsen på Dalarö går regelbundna turer med en ribbåt. Grupper med tonåringar går ombord på båten, som dovt mullrar iväg från kajplatsen för att sedan sätta full fart ut på öppet hav. Det är en av aktiviteterna under beachparty-dagen.
Inne i idrottshallen är en ung tjej är på väg att nå toppen på en klättervägg, ivrigt påhejad av publiken som börjar få ont i nackarna vid det här laget. Klätterväggen täcker hallens ena kortsida och når upp till taket. Erfarna instruktörer hjälper till att säkra och att hålla i repen. Pingisbord, innebandyrink och rullstolsrugby står utplacerade i mitten. Ett gäng med killar och tjejer spelar rundpingis. Glada tillrop och tjut hörs.
Gröna västar talar om för besökarna att personen är en funktionär och därför lämplig att ställa frågor till. En ung kvinna i grön väst hänger i ett par romerska ringar, samtidigt som hon för ett samtal med några ungdomar. Hon heter Malin Bernt och är en av organisatörerna bakom årets beachparty. Malin arbetar på idrottsförvaltningen i Stockholms stad, som samordnare för fritidsfrågor för barn med funktionsnedsättningar.
Beachpartyt är ett samarbete mellan fem olika kommuner, lett av Huddinge kommun, Bussar hämtar upp 120 ungdomar och kör sedan till Dalarö för en aktivitetsfylld heldag tillsammans.
– Vi kör igång med lunch klockan 12 och aktiviteter från klockan 13. Sedan blir det disko som avslut på kvällen, säger Malin Bernt. De flesta deltagarna hittar hit genom sina fritidsgårdar, men vissa kommer också med föräldrar eller ledsagare.
Varje kommun får ett visst antal platser till beachpartyt att fördela och söktrycket är stort, så tyvärr får inte alla som vill en plats. I år är femte året man ordnar arrangemanget. Samtliga deltagare har en funktionsnedsättning av något slag. Aspergers syndrom och autism är vanligast.
Här kan man, förutom att åka ribbåt, paddla kajak och hänga i idrottssalen, också klappa hundar och rida på ponny.
– Vi har åsneridning också. Och så kan få klappa ormar, säger Malin Bernt.
På övervåningen i idrottshallen finns rollspel, som är väldigt populärt. Här finns också en sminkhörna där man kan få en skräckmålning.
Kobyn är 14 år och är här för första gången. Han rör sig vant och ledigt på bryggan, studsar ömsom skuttar fram och tillbaka. Uppspeltheten är äkta, Kobyn ska strax gå ombord på båten som angör bryggan.
– Det bästa är ribbåten, säger Kobyn. Men jag tycker det är konstigt att man bara får åka en gång. Det borde finnas fler båtar. Jag fick se en orm också och testa klättring, det var jätteroligt. Sen fick jag paddla kajak. Det gick snabbare än jag trodde. Och så har vi spelat kort.
Kobyn fick höra talas om beachpartyt via sin fritidsgård. De delade ut en lapp, berättade lite om innehållet och Kobyn tyckte det lät spännande. Han har träffat flera kompisar som också är här.
– Fritidsgårdarna och fritidsledarna är helt klart en viktig faktor i att få med sig ungdomarna hit ut, säger Ann-Britt Öhrstig, tillgänglighetsstrateg på Haninge kommun.
Hennes roll är att tillsammans med en grupp inom kultur- och fritid på kommunen samordna, planera och genomföra dagen.
– Tanken var att skapa en mötesplats mellan ungdomar från olika kommuner. Halva vinsten är det som sker på kvällen när vi har grillning och disco för alla. Detta ger möjligheter för ungdomar att mötas och knyta kontakter över kommungränserna, säger Ann-Britt Öhrstig.
Huddinge beachparty anordnas i juni varje år
Beachpartyt är ett samarrangemang mellan kommunerna: Haninge, Huddinge, Nynäshamn, Stockholms stad och Tyresö.
Kostnad: 100 kr (kommunen skickar faktura).
Dagen börjar cirka 11.30 och avslutas cirka 19.45.
Under dagen ingår: Lunch, middag, fika, aktiviteter och bussresor. Stödperson/ledsagare följer med gratis och mat ingår.
Liknande innehåll
Populärt innehåll idag
- Rustar unga vuxna med npf för arbetslivet: ”Ganska hoppfull på sikt”
- Idol-finalisten Margaux Flavet hyllas för sin öppenhet om autism
- Här ges distansundervisning som särskilt stöd: ”Måste ha rimliga förväntningar och inte tro att detta kommer att lösa allt”
- Hon slutade med adhd-medicin: ”Jag har fått bråka med psykiatrin”
- Läs- och skrivkrisen i skolan slår hårt mot elever med autism
- Så här funkar WISC-testet
- Pandas – en autoimmun sjukdom med neuropsykiatriska symtom