Vuxenpsykiatrin i Kronobergs Län har vänt en negativ trend vad gäller självskadebeteenden och framgångsrikt arbetat ned antalet till att antalet självskador är nere på noll.
– Det finns två viktiga skäl till att det har blivit bättre. Dels att barnpsykiatrin stängde sin slutenvårdsavdelning och förde över patienterna till öppenvård, dels att vi slutade se självskador som en sjukdom och istället se det som en funktionsnedsättning, säger Anders Albinsson till Smålandsposten.
Framförallt var det unga kvinnor som lades in inom psykiatrin och behandlades under långa perioder med medicinering och tvångsvård. Något som, enligt Smålandsposten, blev en ond spiral och fick vuxenpsykiatrin att testa ett nytt förhållningssätt.
Det nya förhållningssättet innebar en modell med kortare inläggningar, högst två-tre dagar och ett frikort där patienterna själva kunde bestämma när de skulle läggas in.
Liknande innehåll
Populärt innehåll idag
- Kärlek på samma frekvens – därför väljer autister ofta varandra
- Adhd och överrörlighet – slump eller samband?
- Sommarläsning del 3: Underkänslig för sinnesintryck
- Vanliga relationsproblem vid autism – och hur ni löser dem
- Hon löste gåtan "Sveriges farligaste kvinna"
- Tidigare stöd för barn med autism – nytt arbetssätt ger goda resultat i Angered: "Minskar glappet mellan olika instanser"
- Så här funkar WISC-testet