– För mig ger det här energi, medan den neurotypiska världen tar energi. Inga frågor är dumma här. Man behöver inte hålla någon mask eller låtsas vara någon annan, säger en av besökarna på mötesplatsen Zebran.
Zebran, som ligger på Södermalm i Stockholm, är öppen för personer i åldrarna 16–25 som har Aspergers syndrom eller autismspektrumtillstånd (AST). Mötesplatsen ligger i en park där lekställningar och skateboardpooler delar plats med en stor gräsmatta. Inne i lokalen finns pingisbord, biljardbord, en soffhörna med tv-spel, en trave sällskapsspel och massa pyssel. Runt ett bord sitter åtta deltagare. Några gör armband av Loom-band, någon sitter och målar, en kille kommer direkt från jobbet och pustar ut i en soffa medan en annan dukar fram fika för kvällen.
– Det är skönt att sitta och pyssla samtidigt som man kommunicerar. Det ställer inga krav på ögonkontakt. Jag behöver inte grubbla på om jag ska titta i ögonen eller inte. Det tar så mycket tankeenergi annars, säger Selma Bornemark, som är en av besökarna.
Bortprioriterad grupp
Zebran startade i september 2014, då Johanna Estola och Oskar Söderman, som arbetade med fritidsgrupper för yngre åldrar upplevde att det fanns ett behov för personer i övre tonåren och unga vuxna.
– Det här är en grupp som ofta blir bortprioriterad i samhället och känner sig exkluderad. Det är viktigt att alla har ett forum att bli hörda i, en egen plats, säger Johanna Estola.
Selma Bornemark fick sin Aspergerdiagnos för två månader sedan och upplever att Zebran ger henne något som hon inte hittat någon annan stans.
– Jag har lättare att förstå mig själv när jag träffar andra i samma situation. Det är viktigt för mig att lära mig vilken del av mig som definieras av Aspergern. Dessutom är det lugnt och skönt här. På caféer och restauranger är det bakgrundsmusik och buller, jag fattar inte varför det ska vara så.
Sanna Leslie har hängt på Zebran sedan starten och upplever att det finns väldigt få ställen dit personer med Asperger kan komma och umgås på sina villkor.
– Alternativet för oss som är unga vuxna är krogen, men det är ändå ingen garanti för att träffa någon. Så man sitter mest hemma utan att vara social, det är inte skönt att vara ensam med sina tankar, säger hon.
– Det finns verkligen inget annat att göra. På habiliteringen är det sex månaders väntetid för att träffa andra i samma situation. Här är det ingen väntetid utan man är alltid välkommen, säger Selma Bornemark.
Delta på egna villkor
Det är också grundtanken med Zebran. Att det ska vara en lugn mötesplats som är gratis och öppen för alla. Personalen är utbildade beteendevetare och fritidspedagoger och förstår behoven och visar intresse. Mycket fokus läggs på samtal, för det har besökarna önskat.
– Vi pratar väldigt öppet om funktionsnedsättningar och det är deltagarna själva som vill prata om det och utbyta erfarenheter, mycket om skolan, vad som är bra och mindre bra. Det blir ofta spännande samtal och deltagarna ger varandra stöd och tips och reflekterar kring olika saker, säger Johanna Estola.
Man väljer förstås själv hur mycket man vill vara med i diskussionerna.
– Jag får delta på mina egna villkor. Vill jag kliva bak ett steg och inte delta i stunden gör jag det. För mig tar det en halvtimme att ta in intryck och ställa om, och här får jag möjlighet att göra det i min egen takt. Ledarna känns kompetenta och inkluderar oss, känner av och aktiverar dem som behöver och vill bli aktiverade, säger Selma Bornemark.
En paus från livet
Det är dags för fika och alla samlas kring bordet och passar på att utvärdera och önska aktiviteter och samtalsämnen till kommande torsdagar. Vissa kvällar är det filmvisning med popcorn, andra gånger gör de peppövningar för att stärka sitt och varandras självförtroende. Ibland bjuder Zebran in experter, det har bland annat varit en polis här och svarat på frågor om utbildningen och yrket. Och så har RFSU varit på besökt för att prata om sex och samlevnad, relationer och kroppen. Det är besökarna själva som önskar föreläsare.
– Jag ville ha hit någon framgångsrik person med Asperger, och då kom Paula Tilli, säger Sanna Leslie.
Fritidsledarna vill att Zebran ska vara av personer med Asperger och AST för personer med Asperger och AST.
– Vi försöker få ihop så mycket förslag och idéer som möjligt av dem som kommer.
Önskemålen vid bordet ikväll är framförallt utökade öppettider. Någon undrar varför det ska vara stängt på röda dagar och lov. Det är tydligt att besökarna uppskattar torsdagskvällarna på mötesplatsen.
– Här får man en paus från livet och en gemenskap. Man får komma när man vill och har tid. I vardagen är det massa krav, här kan man slappna av lite och vara den man är, utan krav. Jag känner mig som hemma här, säger Sanna Leslie.
Öppet för alla med Aspergers syndrom
Zebran är en öppen, gratis verksamhet dit man får komma om man bor i Stockholms innerstad och är mellan 16 och 25 år.
Zebran ligger i Björns trädgård, adressen är Götgatan 45. För att komma till Zebran ska man gå genom parken. På deras Facebook-sida finns en filmad vägbeskrivning.
Öppettiderna är 18–21 på torsdagar, och man behöver inte föranmäla sig.
Det är okej att ha med sig ledsagare eller förälder om man inte vill gå själv första gångerna.
Besök Zebrans Facebooksida här
Liknande innehåll
Populärt innehåll idag
- Rustar unga vuxna med npf för arbetslivet: ”Ganska hoppfull på sikt”
- Idol-finalisten Margaux Flavet hyllas för sin öppenhet om autism
- Hon slutade med adhd-medicin: ”Jag har fått bråka med psykiatrin”
- Här ges distansundervisning som särskilt stöd: ”Måste ha rimliga förväntningar och inte tro att detta kommer att lösa allt”
- Läs- och skrivkrisen i skolan slår hårt mot elever med autism
- Pandas – en autoimmun sjukdom med neuropsykiatriska symtom
- Så här funkar WISC-testet