ResLedaren lanserades i oktober 2014 och ger stöd till personer med kognitiv funktionsnedsättning, från resans start till mål oavsett var i Sverige som resan ska ske. Appen påminner om när personen ska gå hemifrån, vad hen ska komma ihåg att ta med, exempelvis busskort, mobilladdare och plånbok, visar eventuella byten, förvarnar när det är dags att kliva av… Kort och gott så sköter den all planering som en kollektivresa kräver. Målet är att personer med NPF ska känna sig trygga och självständiga nog att kunna resa med kollektivtrafiken på egen hand.
Från början var appen utformad för Stockholms kollektivtrafik, men sedan sommaren 2015 är den kompatibel med resor i hela Sverige.
Smidigt och samlat på ett ställe
Appens pedagogiska idé formades av Anna Sjölund, som är beteendevetare och handledare med fördjupning i neuropsykiatri med över 25 års erfarenhet i området.
– När jag jobbade på Autism- och Aspergerförbundet så reste jag varje vecka med personer som har kognitiva funktionsnedsättningar. Det krävdes ofta flera olika klumpiga hjälpmedel, men nu samlar appen allt på samma ställe och användningen sticker inte ut på något sätt. Alla andra resenärer i kollektivtrafiken sitter ju också och kollar i mobilen, säger Anna Sjölund.
Bakom den tekniska lösningen står Hampus Sethfors och Joel Holmberg. De har erfarenhet med arbete kring användarvänlig teknik och apputveckling.
Framtid utanför Sverige
Just nu finns cirka 5000 användare av ResLedaren, och appen får stabilt cirka 600 nya användare i månaden.
Appen finansieras med hjälp av förvaltningsmedel året ut. Men vad som händer sedan återstår att se. Det är viktigt för grundarna att appen är gratis eftersom delar av målgruppen inte ens har ett kontokort. Det går inte heller att ha reklam i appen, det är avledande och appen tappar därmed sin funktion, menar Anna Sjölund.
– Det här ska inte bli en dagslända, vi arbetar just nu för att trygga ResLedarens framtid, säger Anna Sjölund, som hoppas att trafikbolagen gemensamt går in med ekonomiskt stöd.
– Det vore en liten summa för dem. För andra målgrupper har tillgänglighetssatsningar som exempelvis sänkta trappsteg genomförts. Det är dags att skapa en tillgänglig kollektivtrafik för resenärer med kognitiva funktionsnedsättningar, säger Anna Sjölund.
Tanken är att appen ska spridas även utanför Sverige. Enligt Anna Sjölund tyder mycket på att allt fler länder vill satsa mer på att skapa en mer tillgänglig kollektivtrafik.
– Vi har kontakt med Australien och en handfull andra länder, dit ResLedaren kan vara på väg. Det är också tal om ett EU-projekt, appens tekniska innovation har nyligen belönats med Skapapriset. Det är många vill se att appen blir bestående. Det känns lovande!
Kort om ResLedaren
ResLedaren är en app som finns både för Iphone och Androidtelefoner. Appen ska förenkla resandet i kollektivtrafiken, genom att kompensera för bristande tidsuppfattning, orienteringsförmåga och genom att ge minnesstöd och överblick av resan.
Populärt innehåll idag
- Björn Rudmans bästa tips för att hantera stress vid adhd
- Unika planer på ny mottagning för autism och självskadebeteende
- Så ges bättre stöd vid kognitiva svårigheter – 5 tips ur bok om PFA
- Biologisk klocka även för män
- Transition – för att förebygga utanförskap
- Nya tyngdtäcken ska bekämpa sömnsvårigheter
- Studiehjälp på universitetet