En ny placeringsform har förts in i socialtjänstlagen från den 1 januari 2016 – Stödboende. Det är för barn och unga i åldern 16–20 år som bedöms kunna bo i ett eget boende med anpassat stöd, och som inte har behov av sådana vård- och behandlingsinsatser som motiverar en placering i HVB.
Personen ska alltså vara socialt fungerande och endast ha ett mindre vårdbehov, och är så självständig att familjehemsplacering inte är nödvändig.
Vem som kan placeras i Stödboende går inte att specificera eftersom det ska göras en individuell bedömning i varje fall. Men alla ska ha en vårdplan, som därefter konkretiseras i en genomförandeplan.
Stödboendeplaceringens huvudsakliga syfte är att under trygga former träna och förbereda personen för ett självständigt boende och vuxenliv i ett eget boende. Stödboendet kan vara en egen lägenhet eller delad med en närstående, studentrum i korridor eller liknande.
Stödet ska vara anpassat utifrån personens behov, exempelvis genom hjälp med frågor om ekonomi och få en struktur i vardagen. De bör också kunna få stöd i att ordna bostad efter placeringen, studier, arbete eller annan sysselsättning och att skapa sig en meningsfull fritid.
Stödboende-stödet ska vara flexibelt utifrån personens behov.
Liknande innehåll
Populärt innehåll idag
- Ny rapport ger dyster bild av skolsituationen för elever med npf
- Varannan vecka vid adhd – så får ni det att funka
- Hyperlexi vid autism: En förbryllande fallenhet för läsning
- Kan yoga gynna ungdomar med adhd?
- Mikaela Jackleus: Så stöttar jag mitt barn med extrem kravkänslighet
- Så här funkar WISC-testet
- Mentalisering – att se sig själv utifrån och andra inifrån