Barn och ungdomar som växer upp med en förälder med svåra depressiva besvär löper ökad risk att själva drabbas av depression och andra psykiska problem. Men långt ifrån alla gör det i praktiken. Varför klarar sig vissa individer från att utveckla sådana symtom? Det är frågeställningen i en studie som presenteras i tidskriften Lancet Psychiatry.
I studien, som är gjord i Wales, ingick 262 barn och ungdomar mellan 9 och 17 år där en förälder haft återkommande depressioner (minst två episoder). Barnen och ungdomarna har följts löpande utifrån intervjuformuläret CAPA (Child and adolescent psychiatric assessment) och det visade sig bland annat att 39 procent av barnen och ungdomarna uppfyllde kriterier för en psykiatrisk diagnos.
45 procent hade depressiva symtom, men inte tillräckliga för en depressionsdiagnos; 28 procent hade självmordstankar eller självskadebeteende. Endast 20 procent av barnen och ungdomarna uppfyllde inte kriterium för något mentalt problem överhuvudtaget.
Det är alltså bara ett av fem barn med deprimerade föräldrar som klarar sig undan liknande problematik. Forskarna ville ta reda på vad det är som utmärker de barn och ungdomar som klarat sig bra.
Det visade sig att stöd från den andra föräldern, som inte är deprimerad, är mycket viktigt. Likaså goda sociala kontakter i övrigt samt regelbunden fysisk aktivitet, minst två gånger per vecka.
Att fysisk aktivitet är en effektiv depressionsbehandling för vuxna är känt sedan tidigare; effekten är jämförbar med antidepressiv medicin vid lindrig till medelsvår depression. Att det även skyddar barn och ungdomar mot depression har dock inte kommit fram tidigare.
Liknande innehåll
Populärt innehåll idag
- Rustar unga vuxna med npf för arbetslivet: ”Ganska hoppfull på sikt”
- Idol-finalisten Margaux Flavet hyllas för sin öppenhet om autism
- Här ges distansundervisning som särskilt stöd: ”Måste ha rimliga förväntningar och inte tro att detta kommer att lösa allt”
- Hon slutade med adhd-medicin: ”Jag har fått bråka med psykiatrin”
- Läs- och skrivkrisen i skolan slår hårt mot elever med autism
- Så här funkar WISC-testet
- Pandas – en autoimmun sjukdom med neuropsykiatriska symtom