Nästa artikel

Skälet till att ett barn vistas på korttidshem brukar ofta vara att föräldrarna ska avlastas i vardagen. Men det finns också stora fördelar för barnet. På ett korttidshem får man möjlighet att skaffa nya kompisar och göra roliga aktiviteter.

Tänk att ditt barn får möjligheten att sova borta ett par dygn varje månad i en miljö som är trygg och stimulerande. Tänk dig att han/hon där ges ett socialt sammanhang och kan skaffa nya vänner och göra roliga aktiviteter. Det är en förenklad beskrivning av en så kallad korttidsvistelse. Det innebär att ett barn eller en ungdom (inte sällan med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) vistas tillfälligt på ett korttidshem – en insats som individen kan ha rätt till enligt LSS, lagen om särskilt stöd och service.

Luna korttidsvistelse i Bromma i Stockholm grundades 2014 och tar emot barn och ungdomar mellan 5 och 21 år med autismspektrumtillstånd. För tillfället har de totalt 60 inskriva klienter, eller 11 per dygn.  

Det är en LSS-handläggare som beslutar om barnet ska få rätt till korttidsvistelse och i sådana fall i vilken omfattning. Ofta ges två–sex dygn varje månad, ett slags klumpsumma som familjen kan portionera ut efter sina preferenser.

– Ungdomar med autismspektrumtillstånd blir lätt ensamma. De har det svårt med det sociala och behöver ofta stöd och vägledning när det gäller att knyta nya kontakter. På korttidsvistelsen får man ett socialt sammanhang och möjlighet att träffa nya kompisar, säger Johanna Eriksson, verksamhetsutvecklare på Lunas korttidsvistelse.

 

Aktiviteter och kompisar
I samband med beslutet om korttidsvistelsen ges barnet eller ungdomen en individuell genomförandeplan där man har definierat ett antal mål. Det kan till exempel handla om vardagssaker som att lära sig laga frukost eller bädda sin egen säng.

– När barnen är 7–8 år tycker föräldrarna ofta att allt funkar okej. Men när de har kommit upp i tonåren är det ofta svårare att få ut ungdomarna i en sociala miljö, speciellt om de har npf. De kan ofta bli isolerade genom att de spenderar mycket tid framför datorn, vilket kan leda till depression. På det sättet är korttidsvistelserna viktiga. Det är därför bra om det barnen börjar i tid på korttidsvistelsen, även om det fungerar i familjen. Det blir en förebyggande åtgärd, säger hon.

Korttidshemmen erbjuder ofta en uppsjö av roliga aktiviteter. Beroende på åldersgrupp kan dagarna bestå av alltifrån att besöka lekparker till att gå på bio eller ha filmkvällar. Schemat kan också innehålla pyssel, bakning och matlagning. Vanligtvis brukar skälet till att man söker korttidsvistelse vara att föräldrarna behöver avlastning i vardagen. Johanna Eriksson vill dock framförallt framhålla fördelarna för barnet.

– I skolan är det ju ofta en massa krav medan vårt existensberättigande någonstans handlar om att vi ska få barnen och ungdomarna att må bra och känna att de trivs på korttidsboendet, säger hon.  

På Luna korttidsvistelse har de bildat särskilda grupper så att samma barn kommer under samma tillfällen. Det skapar trygghet och ökar möjligheterna till sociala kontakter.

– Att vistelsen på korttidshemmet ska bli lyckad hänger mycket på att barnet hittar andra barn som det trivs med. Men det brukar ofta funka väldigt bra.

 

"Fanns inte i min värld att lämna bort mitt barn"
Emma är mamma till Fred, 10 år, som har diagnosen autismspektrumtillstånd. Sedan två år tillbaka besöker han ett korttidshem ungefär två dygn i månaden.

– Förut fanns det inte i min värld att jag skulle lämna bort mitt barn. I samband med utredningen fick jag reda på att det finns möjlighet till korttidsvistelser för Fred, och jag blev nästan förnärmad, säger Emma.

Fred har en äldre bror som är med i scouterna och ofta åker på läger. En dag vid frukostbordet uttryckte Fred att han också vill åka på läger – och då kändes det självklart för Emma.

– När önskemålet kom från honom själv så blev det en helt annan sak. Då kontaktade jag ett korttidsboende, säger hon.

En vecka före varje vistelse får familjen ett schema på mejlen där det framgår vilka aktiviteter som kommer att göras under helgen och vilken personal som är på plats.

– Det är kul att kolla upp vilka aktiviteter som är till helgen, om de ska till ett lekland eller på bio, vad man ska äta till lunch och middag. Fred pratar om korttidshemmet som att det är hans eget ställe och han känner sig väldigt trygg där. För honom är det spännande att få åka på läger oftare än sin storebror, säger hon.

 

– Hur påverkar korttidsvistelsen situationen hemma?
– Jag är lite dubbel när det gäller det där. Jag ser det inte som en avlastning för oss, även om jag vet att det är den förmånen som vi erbjuds. Jag tror att den främsta fördelen för mig är att jag får extra tid över till mina två andra barn.

Fred besöker korttidshemmet från fredag eftermiddag till söndag efter lunch. Emma berättar att det första gången var lite läskigt att lämna bort honom, även om miljön var välkomnande.

– Jag tänkte: vågar jag lägga ifrån mig mobilen när jag är hemma, ifall det händer något? Men det var egentligen bara första gången som jag tänkte så. Idag känns det istället väldigt tryggt och bra.

Johanna Eriksson berättar att det inte är ovanligt att föräldrarna i början känner sig tveksamma inför att lämna sina barn på korttidsvistelser.

– Jag tror att man känner att man nästan ska institutionalisera sitt barn. Men vi är ju ingen institution. Det brukar de inse så fort de besöker lokalerna och till exempel ser trädgården och leksakerna. Då förstår de att det är en hemtrevlig och trygg miljö.

Kategorier: 
Lagstöd
Annons