Nästa artikel

  • Genom att öppet och ärligt dela med sig av sina egna erfarenheter av npf kan de här tio bloggarna vara ett stöd för andra.

  • Andrea Holm, 23 år, har Aspergers syndrom och add och bloggar på npfbloggen.nu. Foto: Studio Strandh

  • Paula Tilli, 37 år, har add och Aspergers syndrom och bloggar på blogg.aspiration.nu. Foto: Privat

  • Joanna Halvardsson, 28 år, har Aspergers syndrom samt bipolär sjukdom typ 2 och bloggar på familjeliv.se/blogg/domkallarmighannes. Foto: Evelina Eklund Hassel

Att läsa om andra som delar våra upplevelser kan vara ett värdefullt stöd. Special Nest vill därför tipsa om tio bloggare som på olika sätt belyser neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, npf, och öppet delar med sig av sina egna erfarenheter.

1. ”Npf-bloggen”

Vem: I januari 2016 fick Andrea Holm, 23 år, diagnoserna Aspergers syndrom och add. Strax därefter startade hon sin blogg där hon vill sprida kunskap om diagnoserna och komma i kontakt med andra som delar hennes erfarenheter. I bloggens presentation skriver hon att diagnoserna gör att hon upplever världen på ett annorlunda sätt. ”Att fungera annorlunda i ett samhälle där man förväntas vara på ett visst sätt är många gånger inte lätt. Mina diagnoser syns inte men dom känns.”

Bloggar om: Andrea skriver exempelvis om sin vardag – både om de bra och dåliga dagarna, vänskapsrelationer och kontakten med myndigheter. Hon ger också konkreta tips på vad man kan göra när man mår dåligt.

Här hittar du bloggen: npfbloggen.nu

 

2. ”Supermamsen”

Vem: Här skriver en gift trebarnsmamma med barn i åldrarna 14, 11 och 7 år. Äldsta barnet i syskonskaran diagnostiserades med högfungerande autism sommaren 2015. Bloggen började som en form av terapi för mamman, eftersom hon kände att hon behövde skriva av sig.

Bloggar om: Familjens vardag, knepiga situationer som uppstår och hur det ibland inte riktigt blir som man har tänkt sig. Förutom att skriva om äldsta barnet och utmaningar som hen stöter på, exempelvis i processen att hitta en fungerande skolgång, skriver mamman också om hur de två syskonen påverkas. Så här beskriver hon det själv: ”Jag skriver personligt om mina tankar, känslor och grubblerier. Ni får läsa om känslor som otillräcklighet, maktlöshet, skuld, oro, hopp och mycket kärlek till barnen.”

Här hittar du bloggen: supermamsen.com

 

3. ”Aspiration”

Vem: Paula Tilli, 37 år, har diagnoserna Aspergers syndrom och add. Under uppväxten undrade hon ofta varför hon inte ”var som alla andra” och varför hon hade det extra tufft. När hon som 24-åring blev diagnostiserad upplevde hon det som en stor lättnad. Sedan 2009 föreläser Paula om sin Aspergerdiagnos och hon har även skrivit böcker om sina erfarenheter.

Bloggar om: Upplyser bland annat läsarna om vad Aspergers syndrom och add innebär, och motverkar på det sättet fördomar som kan förekomma. Hon delar med sig av sina personliga erfarenheter och förklarar hur diagnoserna har påverkat hennes liv på olika sätt. Paula tipsar också om hur man kan hantera svåra situationer som uppstår i vardagen på ett bra sätt.

Här hittar du bloggen: blogg.aspiration.nu
 

4. "Sara Modigh - en blogg om psykisk ohälsa, ms & livet"

Vem: Sara Modigh är en tjej i 20-årsåldern som skriver om hur vardagen kan se ut för den som lider av psykisk ohälsa. För sex år sedan diagnostiserades hon med Aspergers syndrom, add, generaliserat ångestsyndrom med panikångest och atypisk depression. I oktober 2013 fick hon dessutom diagnosen multipel skleros, ms. Hennes mål är att blogga om psykisk ohälsa för att göra ämnet mindre tabubelagt.

Bloggar om: Ambitionen är att skriva öppet och ärligt om sina psykiska svårigheter, utan att läsningen blir för ledsam och tung. Hon skriver om vad som händer i hennes liv, både positiva och negativa saker. Hon vill sprida kunskap om hur det är att leva med psykisk ohälsa och hoppas kunna motverka de fördomar som finns.

Här hittar du bloggen: saramodigh.bloggplatsen.se

 

5. ”Aspergermamma”

Vem: Här bloggar en mamma om sin vardag med man, två söner, 11 och 8 år, samt en dotter, 6 år. Den äldste sonen har autism och adhd, och 8-åringen har autism med hyperaktivitet, skriver hon på bloggen.

Bloggar om: Exempel på ämnen som bloggen tar upp är kosthållning vid npf och svåra situationer som kan uppstå i vardagen med kompisar, skolan och syskonen. Hon delar öppet med sig av sina erfarenheter, sin oro inför framtiden och ger läsaren konkreta tips utifrån egna upplevelser.

Här hittar du bloggen: aspergermamma.blogspot.se

 

6. ”Dom kallar mig Hannes”

Vem: Joanna Halvardsson, 28 år, ville helst umgås med de vuxna när hon var liten och uppfattades som en snäll, tyst och blyg tjej. Som 14-åring diagnostiserades hon med Aspergers syndrom och sommaren 2015 även med bipolär sjukdom typ 2.

Bloggar om: Hur det är att leva med Aspergers syndrom och psykisk ohälsa. En viktig poäng för Joanna är att visa att en diagnos inte behöver vara ett hinder, utan att den också kan vara en styrka om man får rätt stöd och hjälp. ”Det är jag ett levande bevis på”, skriver hon på bloggen, och fortsätter: ”Denna blogg handlar om att leva med flera diagnoser samtidigt, åka in och ut på sjukhus och kämpa för att få rätt vård. Detta är en blogg om att inte alltid fungera som samhället begär.”

Här hittar du bloggen: familjeliv.se/blogg/domkallarmighannes
 

7. ”ADD-mamman”

Vem: Här skriver mamman till en snart 15-årig kille, som har Aspergers syndrom och add. Syftet med bloggen är att fler ska få veta hur det är att leva i en familj där någon har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Den fungerar också som en ventil. ”Jag bara måste få skriva av mig”, skriver mamman på bloggen.

Bloggar om: Hur familjens vardag ser ut, knepiga situationer som uppstår, upp- och nedgångar och mammans egna tankar och reflektioner. Hon delar också med sig av tips på hur de har förenklat vardagen hemma på olika sätt och hur de löser svåra situationer.

Här hittar du bloggen: epeson.blogg.se

 

8. ”Jag är inte sjuk... Jag har Aspergers syndrom”

Vem: Josephine är i 30-årsåldern och har Aspergers syndrom. Hon tycker bland annat om foto, film, datorer och hundar. Hon skriver på bloggen att hon inte är ett dugg spontan och inte gillar oförberedda saker. Josephine började blogga för att hon ville berätta om hur det är att leva med diagnosen.

Bloggar om: Sin vardag, som inkluderar en hel del hundar, långa promenader i naturen, film och musik. Josephine har en öppen och ärlig ton när hon skriver, och delar med sig av sina tankar om exempelvis livet, relationer och konflikter. 

Här hittar du bloggen: nouw.com/mynameisjossan

 

9. ”M som i underbar”

Vem: Mathilda har autism och här skriver hennes mamma Tina Wiman om familjens vardag. Familjen består av föräldrarna, storasyskon, småsyskon och Mathilda. Tina skriver på bloggen att Mathilda ser världen ur sitt eget perspektiv. ”Världen som Mathilda ser den är ofta klurig och trixig, för det mesta intressant och ibland obegriplig, ångestframkallande och hemsk.”.

Bloggar om: Familjens vardag, som innehåller sådant som kärlek, bråk, sång, bokläsning och film. Att se på film är Mathildas favoritsysselsättning. Även om det är mamman i familjen som sitter vid tangentbordet är Mathilda väldigt närvarande i bloggen. Vi får ta del av situationer som uppstår i vardagen, hur dottern reagerar och hur dialoger med henne kan se ut.

Här hittar du bloggen: munderbar.wordpress.com

 

10. ”Oakfarm. Min Aspergerblogg”

Vem: Här bloggar Anders, född 1978, som fick diagnosen Aspergers syndrom 2007. Innan dess var han sjukskriven, hade ångestproblematik och var kraftigt medicinerad. I dag mår han betydligt bättre och tror själv att det hade varit bättre om han hade fått sin diagnos redan som barn.

Bloggar om: Autismspektrumtillstånd och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Anders poängterar att han inte är utbildad i ämnet, men eftersom han har egen erfarenhet känns det naturligt att skriva om. Han skriver både om egna upplevelser från sin vardag, och mer fördjupande om exempelvis forskning, mediciner, mediernas bevakning av området och olika behandlingsmetoder.

Här hittar du bloggen: oakfarm.wordpress.com

Kategorier: 
Liv & Hem
Annons