Nästa artikel
För att öka säkerheten för barn som är placerade i familjehem, jourhem eller HVB-hem ska socialtjänstförordningen ändras. Detta från och med 1 juli.
Från och med 1 juli 2016 träder nya ändringar i socialtjänstförordningen i kraft. Syftet är att stärka stöder och skyddet för barn som är placerade i familjehem eller på HVB-hem. Det har Regeringen beslutat.
– Beslutet kommer bidra till att kommunerna har mer kunskap om förutsättningarna i hemmet och minskar risken för att ett familje- eller jourhem anlitas där någon har dömts eller åtalats för brott som gör dem olämpliga, säger barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér i ett pressmeddelande.
Ändringarna i socialtjänstförordningen innebär huvudsakligen:
- En skyldighet införs för socialnämnden att inhämta uppgifter från misstanke- och belastningsregistret avseende tilltänkta familjehems- och jourhemsföräldrar innan socialtjänsten fattar beslut om vård av barn.
- Om beslutet innebär att fler än tre barn eller unga kommer att vara placerade i ett familje- eller jourhem ska socialnämnden anmäla beslutet till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för ökad uppsikt.
- En bestämmelse om att det ska finnas ordningsregler för de dagliga rutinerna på hem för vård eller boende.
Liknande innehåll
Annons
Populärt innehåll idag
- Hyperlexi vid autism: En förbryllande fallenhet för läsning
- 7 lästips om socialt samspel vid autism
- Ny mottagning ska ge bättre vård vid autism och psykisk ohälsa
- Fallet psykiatern aldrig glömmer: "Otroligt jobbig skoltid för Calle"
- Så här funkar WISC-testet
- Stimmande – ett sätt att bearbeta känslor
- Dopamin – nyckelspelaren i hjärnans belöningssystem